Porady

Biszkopt



Biszkopt będzie puszysty, jeśli ubijemy go ręcznie. Kiedy podejdzie wodą, to należy dodać do niego proszku do pieczenia. Po wyjęciu z pieca zazwyczaj jest wyższy środkiem, dlatego przewracamy go dołem do góry, a dzięki temu się wyrówna.



Rosół

Z tego mięsa rosół łatwo jest zepsuć. Dlatego w razie potrzeby dolania do niego wody, możemy dodać jedynie wrzątek. Dla nabrania koloru dodajemy plasterek żółtego sera lub kurkumy, czy szafranu. Garnka z rosołem nie przykrywamy, by był klarowny.




Przygotowując różne dania warzywne warto pamiętać, że nie każdy organizm dobrze sobie radzi ze skórkami. Dlatego należy je zdjąć, na przykład z pomidorów, papryki, pieczarek itp.




Pomidory obierze sie latwiej, jeśli skórkę na spodzie natniemy na krzyż i dopiero potem zanurzymy we wrzątku - skórke wystarczy pociągnąć w miejscu nacięcia

             Mrówki

Najprostszym domowym sposobem na pozbycie się mrówek jest potraktowanie ich proszkiem do pieczenia. Mrówki poruszają się wytyczonymi "ścieżkami" i tam właśnie należy obficie posypać proszkiem.
 
Kolejnym domowym sposobem na pozbycie się intruzów jest ocet. Postępujemy podobnie jak z proszkiem, czyli "atakujemy" ścieżki, ewentualnie ich wyjście, o ile jest widoczne. Dużym plusem "domowych sposobów" jest to, że nie przytruwamy samych siebie, ale z drugiej strony trzeba trochę cierpliwości żeby zobaczyć rezultaty.